Sidor

H. L. Mencken sa att en demagog predikar doktriner han vet är osanna, till folk han vet är idioter. I det antika Grekland betydde demagog en ledare av folket. Det var bättre förr.

tisdag 28 januari 2014

Formativt arbetssätt

Andra föreläsningen idag, den här gången utan att smyga in. +Patricia Diaz om formativt arbetssätt med digitala verktyg. Inspirerande presentation i grått:
En presentation i grått. Youtube-klipp av flippat klassrum av en presentation med grå bakgrund i en presentation med grå bakgrund. Roligare än det låter.

Saker att titta på:
Google script av Johan Falk (sic!)
http://www.timetoast.com
No hands up



Har du böcker hemma lille vän?

Har just smugit mig in på en föreläsning med Monica Reichenberg om reciprok läsförståelse. Hon inledde med citat från Jan-Eric Gustafsson  (på tal om PISA) om att antal böcker hemma är den starkaste indikatorn på skolresultat. Undrar om det gäller e-böcker också?

måndag 27 januari 2014

Skakande video

ITdemagog ska snart börja pumpa ut propagandafilmer och jag har animerat ett litet intro för dem. Det såg så... "rent" ut så nu  har lekt lite med en padd-app som heter VHS FX Maker som lägger på VHS-filter över din video i realtid. Skojigt, nostalgiskt och skakigt. Lite för skakigt för Youtube som autostabiliserar videon och gör den ännu mer skakig. Istället för lite retro-videobandskänsla som Eminems Rap God blev det handhållen kamera alá Cityakuten. Här är introt när jag bara laddat upp det via Caputure: 


Som tur är kan man klicka bort stabiliseringen och få originalskakigheten tillbaka (se klippet nedan). Sen måste jag ta en filosofisk funderare på varför vi vill lägga nostalgiska filter över ett knivskarpt HD-klipp eller en lika knivskarp bild...


När du laddat upp en video finns det en liten knapp under videon som heter Videohanteraren. När man klickar på den och sedan på förbättringar får man en vy liknande bilden här ovanför. Där kan man gå tillbaka till den ursprungliga versionen om man inte är nöjd med förbättringarna.

onsdag 22 januari 2014

Populärmusik på Googles tidslinje

I sin strävan att ta över världen och att visualisera stora datamängder på ett användbart och roligt sätt har Google nu en karta över populärmusik. Stina Palmborg skrev en gång att alla barn gillar musik - "inte minst psykopater, oroliga, apatiska och efterblivna". Jag tillhör minst tre av kategorierna och jag älskar även visualiserade fakta på grund av samma kategorier.

Bild från boken Svenskar, 1970. Bilden tagen av Gunhild Malberg.
Texten från Klokt och roligt, 1947

Kartan som Googles Big Picture Group uppdaterar veckovis är en sammanställning av popmusikens historia. Popmusikens historia enligt Google. Okej då, popmusikens historiska popularitet enligt vad användarna av Google Play Music har i sina musikbibliotek. Musiktjänsten som är liknande Spotify är inte är så populär i Sverige, främst för att den inte är tillgänglig här i fullversionen. Det finns ändå svenskt som Cornelis och Tomas Ledin. Kenta finns inte i tidslinjen men det är roligt att klicka och bli nostalgisk över hip-hop.


Visuella presentationer av en stor mängd information är roligt.
Men hur kan jag använda det?
 
 
 

torsdag 16 januari 2014

Livet, universum och allting

Jag har läst avhandlingen En elev - en dator skriven av Håkan Fleischer. Eller börjat läsa… jag kom ända fram till slutet av förordet där Fleischer börjar resonera om frågeställningen och då började min bokstavshjärna tänka på nåt helt annat. Författaren hade en tanke som gnagde i honom: "Om en-till-en är svaret, vad är då frågan?”.

Där, just efter jag tänkt vilken bra fråga, kom jag att tänka på Liftarens guide till galaxen. Superdatorn Djupa Tanken får i uppgift att svara på den stora frågan om Livet, Universum och Allting. Efter 7,5 miljoner år så kom Djupa Tanken i oändligt, upphöjt majestät fram till att svaret är 42. Svaret är inte så konstigt det är bara frågan som är felställd.

Jag kan se framför mig hur alla förväntansfullt väntar på svaret på den stora frågan om hur man får bättre resultat i PISA, Betyg och Allting. Det upphöjda, majestätiska svaret är självklart att ge en dator, lärplatta eller annan valfri digital enhet till alla elever och sen löser sig allt av sig själv. Anledningen till att du inte förstår hur det kan vara så är att du är en bakåtsträvande idiot.

Ska försöka läsa färdigt avhandlingen. Tyvärr läser talsyntesen i vBookz upp "en-till-en" på ett otroligt irriterande sätt: en [lång paus] till [lång paus] en. Kanske får jag lov att läsa den på det gamla hederliga sättet? Skriva ut hundranånting sidor på papper...


1:1 = y? Varför en-till-en? Vad är frågan. Man kan gå till en sida
och generera sin egen text på en svart tavla med Ein-till-einstein.

onsdag 8 januari 2014

Det finns en app för det


Efter en termin med iPad i klassrummet håller jag nu på att skriva ett filmmanus: Hur många appar finns det i världen?.

Synopsis: En snart medelålders lärare blir sakta galen och upprepar "man måste kyssa många paddor innan man kan hitta sin drömapp" som ett mantra. Slutet är ändå lyckligt då han upptäcker att man inte behöver hitta en app som är helt skräddarsydd för uppgiften.

Det är lätt att man får "det finns en app för det"-mentaliteten. Det finns många bra (och dåliga) appar där ute. Det jag måste bli bättre på är att använda det som är bra med paddor. Trots att de är bärbara, på ett helt annat sätt än datorer, sitter ändå mina elever vid sina bänkar. Våra iPad 2 har inbyggd kamera som under extremt gynnsamma ljusförhållanden kan producera en skaplig bild eller video. Ändå har den nog mest använts till selfies i Photobooth. Jag måste helt enkelt bli bättre på att använda paddan som ett lärverktyg och inte en bärbar skärm för lärappar. Frågan är bara hur... Undrar om det finns en app för det?

Bild från Psykologisk pedagogisk uppslagsverk sidan 1130.
Pratbubblor med hjälp av PhotoComic, en app...  

Svåra texter med avstavning

Folkbladet, 7 januari 2014, sidan 3
Jag kan inte heller läsa or-avstavningen.
Kan det vara ordagrant? oroväckande? orätt? organisation? orientering? ornitolog? ordning? orangutang? ord och inga visor? orka...

Så jag mejlade till redaktionen och fick det här svaret:
Hej!
Det var inte bra att allt inte var med. Ber om ursäkt för det.
Så här skulle det ha stått:
"I den svenska skolan har eleverna lämnats att själva klara av de svåra texterna."
Barbro Westlund vid Stockholms universitet om att var fjärde elev inte kan läsa ordentligt. (TT)
Inte så skoj. Men jag behöver inte fundera mer i alla fall.

måndag 6 januari 2014

Ny tid, ny strid

Studera det förgångna, om du vill förutsäga det kommande
- Konfucius (källa: Internet)

Min favorittrilogi just nu är ett psykologiskt pedagogisk uppslagsverk från mitten av 40-talet. När jag läser alla gårdagens sanningar som vi i bästa fall kan skratta åt nu, så börjar jag undra vilka av dagens sanningar som vi kommer att skratta åt i morgon...


Psykologisk pedagogisk uppslagsbok (Natur och kultur,  1943-1946).
 Från ABC-böcker till övningsämnen men inget om IT.
Just nu är den sannaste sanningen att alla elever ska ha varsin dator eller platta. För att inte glömma bort alla smarta saker jag tänker och hittar ska jag samla dem här och förhoppningsvis se humorn i det när jag läser det senare. En psykologisk pedagogisk definition av humor och satir:


Psykologisk pedagogisk uppslagsbok sidan 783.